Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...

Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi

Hayvancılıkta son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucunda modern anlamda büyük çaplı entegre hayvancılık işletmeleri kurulmaya başlandı. Sektördeki gelişmeler “organize hayvancılık bölgeleri” oluşturulma fikrini ortaya çıkardı. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri (TDİOSB) hayvansal üretimin yapıldığı işletmelerin, yeni teknolojileri uygulayabilen, yeterli büyüklükte, altyapısı sağlanmış, uygun bölgelerde planlanarak, süt, et vb. hayvansal ürünlerin sağlıklı olarak ve yeteri miktarda üretimlerinin sağlanmasını, daha iyi yetiştirme koşullarında kârlı bir işletmecilik sonucu üreticinin gelir ve refah düzeyinin yükseltilmesini, üretimin yeterli hale getirilmesini amaçlayan organizasyonlar olarak sektöre ve ülke ekonomisine hizmet ediyor.

Fethiye-Seydikemer bölgesindeki hayvancılık potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde başlatılan ve ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla hızla ilerleyen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi bölgeye birçok açıdan katkı değer sağlayacak. Konuyla ilgili tüm tarafların katılımıyla ardı ardına yapılan toplantılarla Seydikemer’in Çobanisa Mahallesi’nde kurulmasına karar verilen Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi’nin sağlayacağı faydalar neler olacak?

Seydikemer ve Fethiye’de süt sığırı işletmeciliği talebinin artması üzerine hareket geçen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), uygun arazinin bulunmasına öncülük etti. FTSO’nun girişimleriyle start alan ve başta Muğla Valisi Orhan Tavlı olmak üzere, Vali Yardımcısı ve Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, Fethiye Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Kılınç’ın da sahip çıkmasıyla 2020 yılında hızlanan proje, son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın da destekleriyle Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin gündemine geldi ve desteklenmesine karar verildi.

Muğla ile Antalya, Burdur ve Denizli illerinin kavşak noktasında yer alacak ve bulunduğu mevki itibariyle geniş bir alana hizmet verecek Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi için Haziran 2020’den itibaren hızlanan çalışmalar kapsamında ardı ardına yapılan toplantılarla önce Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı yer tespit edildi, ardından bölgeye ilişkin detaylar ve hisse oranları netleştirildi.

FTSO tarafından Seydikemer’in Çobanisa Mahallesi sınırları içerisinde belirlenen sulak arazinin uygunluğunun tespit edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmaları kapsamında 9 Temmuz 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı bölgeye gelerek bizzat araziyi inceledi. Özkaldı’nın Bakanlık yetkilileri ile birlikte yaptığı inceleme gezisi sonucu uygun bulunan araziye, TDİOSB kurulması için çalışmalar başlatıldı. Proje yatırım başvurularına açılırken bölgeye yatırım yapmak isteyenlerin başvuruları alındı.

2500 kişiye istihdam sağlayacak

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, projeyle ilgili aralık ayında Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve Muğla'yı temsilen Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığındaki heyeti kabul ederek proje hakkında detaylı bilgi aldı. Ankara’nın da desteğini alan Seydikemer TDİOSB’nin, bölge hayvancılığının gelişmesine ciddi katkı sağlaması hedefleniyor. Seydikemer’in Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1.200 dekar alanda 400 milyon TL’lik yatırımla kurulacak TDİOSİB, 40 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak. Yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanması planlanan Seydikemer TDİOSB’de süt işleme tesisi, yem fabrikası, biyogaz üretim tesisi, hayvan hastanesi, bakıcı tesisleri, sosyal alanlar, güneş enerjisi üretimi gibi alanlar yer alacak.

Projeyi bire bir takip eden Muğla Valisi Orhan Tavlı TDİOSB için güzel bir uyum ve enerjinin yakalandığını, kısa bir sürede ciddi aşamaya gelinmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek yatırımla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bölge hayvancılığının gelişmesi, hayvan hastalıkları ile mücadelede avantajlar sağlanması, hayvansal atıkların çevreye verebileceği zararların ortadan kaldırılması gibi önemli avantajları olan Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi’nin Muğlamıza ve ülkemize hayırlı olması temenni ediyorum.”

Bölgemiz yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelecek

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın projenin gerçekleşmesine büyük önem verdiğini kaydeden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı,  katkı veren herkese teşekkür ederek şunları söyledi:

“Odamız öncülüğünde başlatılan Seydikemer TDİOSB’ne sahip çıkan ve gerçekleştirilmesi için destek veren başta Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere, Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanımız Deniz Oruç, Muğla Valimiz Orhan Tavlı, Seydikemer Kaymakamımız Ayhan Yazgan, Seydikemer Belediye Başkanımız Yakup Otgöz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürümüz Barış Saylak, Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürümüz Engin Maraşlı, Fethiye Tarım ve Orman İlçe Müdürümüz Şaban Sarıkaya, Muğla Ticaret Borsası Başkanımız Hurşit Öztürk Seydikemer Ziraat Odası Başkanımız Muhsin Gümüş, Fethiye Seydikemer Süt Üreticiliği Birliği Başkanımız Turgut Tokmak’a ve iş birliğimize katkı sunan herkese teşekkür ederim. 

Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi, süt sığırcılığı bakımından Fethiye ve Seydikemer’i yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirecek. Öte yandan TDİOSB’de barınacak tüm büyükbaş hayvanlar hastalıktan ari hale getirileceği için sağlıklı ve kaliteli süt üretimi yapılacak. Bünyesinde kurulacak olan süt işleme tesisleri ile üretilen kaliteli ve sağlıklı süt, yerinde değerlendirilerek peynir, yoğurt gibi katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek bölgemize ve Türkiye geneline arz edilecek. Yine TDİOSB bünyesinde yer alacak olan yem fabrikası sayesinde üreticilerimiz daha uygun maliyetli yeme ulaşabilecekler. Kurulacak olan biyogaz tesisleri ile hayvansal atıklar elektrik enerjisine dönüştürülerek ülkemiz ekonomisine katkı sağlanacak.”

Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin;

  • Yerleşim alanları içindeki tarımsal işletmelerin yerleşim alanı dışına çıkarılması,
  • Hayvansal ve bitkisel üretim işletmelerinin ihtisas konusuna göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, ucuz maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler oluşturmak,
  • Üreticilerin / yetiştiricilerin kümelenmelerini ve ihtisaslaşmalarını sağlamak,
  • Tarım – sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sağlamak,
  • Orta ve büyük ölçekli modern tarımsal işletmelerin sayısal ve oransal olarak artırılmasına katkı sağlamak,
  • Markalaşma ve değerinden satış ile üretici / yetiştirici gelirlerinin artırılması, gibi amaçları vardır.

Bölgemizde kurulacak tarıma dayalı ihtisas süt organize sanayi bölgesinin, ülkemizdeki diğer TDİOSB’lerden farkı nedir?

Ülkemizde bitkisel üretim faaliyetleri (seracılık, meyvecilik, fide-fidancılık, çiçekçilik, tohumculuk, diğer) ve hayvansal üretim faaliyetleri konularında (besi ve süt sığırcılığı, koyun ve keçi yetiştiriciliği, manda yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, diğer) OSB’ler kurulmakla ve faaliyet göstermektedir.

Bölgemizde kurulacak OSB, süt sığırcılığı ve süt ürünlerinin işlenmesi konusunda faaliyete geçecek ilk OSB olma özelliğine sahip olması hedeflenmektedir. 1.200 dekar alanda 40.000 büyükbaş kapasitesi ile alanında tek olma özelliği pekiştirilecektir. Hatay ilimizde de bu yönde 350 dekarlık bir girişimin daha önce başlatıldığı ve kuruluş sürecinin devam ettiği bilinmektedir.

Seydikemer’de kurulacak tarıma dayalı ihtisas süt organize sanayi bölgesinin bölgemiz ve hayvancılık sektörü açısından avantajları neler olacak?

Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi, bölgemiz için büyük önem arz eden süt sığırcılığı bakımından yatırımcılar için cazibe merkezi olmakla beraber, barındıracağı tüm büyükbaş hayvanların hastalıktan ari hale getirilmesi ile sağlıklı ve kaliteli süt üretimine büyük katkı sağlayacaktır. Bünyesinde kurulacak olan süt işleme tesisleri ile üretilen kaliteli ve sağlıklı süt yerinde değerlendirilerek peynir, yoğurt gibi katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek bölgeye ve tüm Türkiye’ye arzı sağlanacaktır. Yine bünyesinde yer alacak olan yem fabrikası ile üreticiler daha uygun fiyatlı yeme ulaşma konusunda büyük avantaj sağlayacak, kurulacak olan biyogaz tesisleri ile hayvansal atıklar elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.

OSB içinde yer alacak üretici ve yatırımcılara çeşitli vergi ve harç giderlerinde indirimler söz konusu olacak ve finansman ihtiyaçları daha uygun şartlarda karşılanacaktır.

Seydikemer TDİOSB’de yer alacakların (yatırımcıların) hangi koşulları yerine getirmesi ve hangi konulara dikkat etmesi gerekiyor?

Seydikemer TDİOSB kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra, OSB içindeki hayvancılık ve sanayi parselleri üretici ve sanayiciler için yatırıma açılacaktır. İlgili yatırım duyuruları OSB Yönetim Kurulu tarafından ilan edilecek olup, yatırımcıların bu çağrıları takip etmesi gerekmektedir.

OSB içinde altyapı ve üstyapı (elektrik, su, kanalizasyon, vb.) yatırımları tamamlanmış parseller ücreti karşılığında üreticilere teslim edilecek ve 2 yıl içinde ilgili parselde üretime geçmesi istenecektir.

Fotoğraf Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.