Sayısal Takograf ve Dijital Ehliyet - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sayısal Takograf ve Dijital Ehliyet

SAYISAL TAKOGRAF NEDİR?

Sayısal takograf karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazı olup; temelde yazıcı içeren araçtaki takograf cihazı, kartlar için iki yuva ve ekrandan oluşur. Güvenli bir sensör üzerinden vites kutusuna bağlanır. Araçtaki takograf cihazı sistemin beynidir. Yığın belleğinde sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini 12 ay boyunca tutabilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda polis tarafından ulaşılmak istendiğinde, hatalara ilişkin bilgileri, sistemi tahrif etmeye yönelik girişimleri, hız sınırı ihlallerini, kalibrasyon ayrıntılarında hafızasında tutar. Sayısal takograf akıllı kartlarla çalışır. Sürücüler, şirketler(operatörler), servisler(takograf kalibrasyon merkezleri) ve denetim görevlilerinin(Polis gibi ) özel ihtiyaçlarına göre ayrı akıllı kartlara sahiptir. Bu kartlar kullanıcılarına araçtaki takograf cihazındaki bilgilere ulaşma ve/veya kullanma olanağı sağlar

SÜRÜCÜ KARTI NEDİR?
Sayısal takograf donanımlı bir aracı kullanırken her gün kullanılması gereken akıllı karttır.

SÜRÜCÜ KARTINA BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
Ulusal ve uluslararası ticari eşya ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtlarda çalışan sürücülerden SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ya da SRC5 belgesine sahip her sürücü sayısal takograf kartına başvuru yapabilecektir.

KARTLAR NE KADAR SÜRE İÇİN GEÇERLİDİR?
Sürücü ve şirket kartları beş yıl, denetim kartları iki yıl ve servis kartları bir yıl geçerli olacaktır.

SÜRÜCÜ KARTIM HATALIYSA, KAYBOLURSA VEYA ÇALINIRSA NE OLUR?

Sürücü, kartın kaybolması, çalınması ya da hatalı olduğunun fark edilmesi halinde 7 takvim günü içerisinde yeni kart için başvurmalıdır.
Kart verme otoritesi geçerli bir başvuru aldığı andan itibaren 5 gün içerisinde yeni bir kart vermekle yükümlüdür.

SÜRÜCÜ KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

• Sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi

• Biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 boyutlarında)

• SRC Belgesi aslı ve fotokopisi

SÜRÜCÜ KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Başvuru işlemi,
• Başvuru sahipleri tarafından internet adresinden,
veya
• Kayıt merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
İnternet üzerinden http://staum.tobb.org.tr adresinden başvuru ekranına ulaştıktan sonra, sağ üst köşede yer alan “Kart İşlemleri” butonuna tıklayınız. E-devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra, işlem yapılmak istenen kart tipini (sürücü) seçiniz. Açılan sayfada sol kolonda yer alan “Yeni kart başvurusu için tıklayınız.” seçeneğine tıklayınız. Bilgilendirmeyi oku “Okudum Onaylıyorum” kutucuğunu işaretleyiniz ve İleri butonuna tıklayınız. Başvuru için talep edilen bilgileri doldurduktan, fotoğraf-imza yükledikten ve kontrolünü sağladıktan sonra “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıklayınız. Başvuru tamamlandıktan sonra yönlendirilen ekranda “Başvuru Durumu”, “Ödeme Numarası”, “Ödeme Durumu” bilgileri yer almaktadır. Ekranda yer alan “Ödeme Numarası” bilgisi ile ödemenizi yapınız. Başvurunuzu kayıt merkezine giderek tamamlamak istiyorsanız, kayıt merkezine giderken sisteme yüklenmek üzere 1 adet biyometrik fotoğraf ve beyaz bir kağıda kalın uçlu bir kalemle atılmış imzanızı yanınızda götürünüz. Kayıt merkezinde başvurunuzun tamamlanmasının ardından, size verilecek ödeme numaranız ile ödeme yapınız.

İKAME BAŞVURUSU YAPARKEN HANGİ BELGELER TALEP EDİLMEKTEDİR?
Sisteme yüklenmesi gereken belgeler, ikame sebebine göre değişiklik göstermektedir.
• Kayıp-Kayıp kart tutanağı
• Çalıntı-Çalıntı tutanağı
• El konulma-El konulma tutanağı
• Mücbir sebep-Yaşanan olaya ilişkin tutanak
• Ad/soyad/doğum yılı vb. değişikliği-Dilekçe

SAYISAL TAKOGRAF SÜRÜCÜ KARTI BAŞVURUSU SIRASINDA SİSTEME YÜKLEYECEĞİM FOTOĞRAF VE İMZANIN ÖZELLİKLERİ NELER OLMALIDIR?

Biyometrik fotoğraf özellikleri:
• Biyometrik fotoğraf ülkelerin vize başvuruları ve pasaportlar için konsolosluklar, büyükelçilikler veya başkonsolosluklar tarafından istenilen, belli ölçüleri ve özellikleri olan fotoğraftır.
• Biyometrik fotoğraf boyutları 3,5cm x 4,5cm olarak belirlenmiştir.
• Fotoğraf, yüzün iki tarafı da tam olarak görünecek şekilde cepheden çekilmelidir, tebessüm edilmemelidir.
• Arka zemin düz ve beyaz renkte ya da açık bir kontrast renkte olmalıdır. Renkli ve desenli zeminler kabul edilmeyecektir.
• Fotoğraf, aşırı koyu, aşırı açık ya da yüzün bir tarafını karanlık bırakacak şekilde çekilmemelidir.
• Fotoğrafta gözler tam olarak görülmelidir. Güneş gözlüğü ile çekilen veya gözlük camında parlama olan resimler geçersizdir.
İmza özellikleri:
• İmzanın görüntüsü aşırı koyu, aşırı açık ya da karanlık olmamalıdır.
• İmza, renk farketmeksizin kalın uçlu kalemle atılmalıdır.

BAŞVURUM REDDEDİLDİ, NE YAPMAM GEREKİR?

Başvurunuz reddedilip SMS ile tarafınıza bilgilendirme yapıldıktan sonra “Başvuru Bilgi Güncelleme” alanına tıklayıp ilgili alanlar için gerekli güncellemeyi yapmanız gerekmektedir. Kimliğinizi doğrulayarak başvuru sistemine (https://staum.tobb.org.tr/WEB/login.xhtml) eriştikten sonra başvuru bilgilerinizdeki hatalı alanları “Başvurunuzda Düzeltilmesi Gereken Alanlar” kısmından görüntüledikten sonra güncelleyebilirsiniz.

KART BAŞVURUSU YAPTIKTAN SONRA TAHMİNİ OLARAK KAÇ GÜN İÇİNDE KART TARAFIMA ULAŞIR?

Sayısal takograf uygulaması kapsamında başvuru işlemi usulüne uygun ve eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra yapılan başvuruların mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılması için gerekli hassasiyet ve özen gösterilmektedir.

Daha detaylı bilgi için:

Ayşe Makbule E. Baştimur    Tel        : (252) 614 11 15 Dahili 128             E-Posta  : ayse.erdogan@fto.org.tr

Makbule Selen Konukcu        Tel        : (252) 614 11 15 Dahili 111-131      E-Posta  : selen.uysal@fto.org.tr

Aslı Pınar Taşkın                    Tel        : (252) 614 11 15 Dahili 124             E-Posta  : pinar.taskin@fto.org.tr