BELGELER
Kapasite Raporu Gerekli Evraklar Listesi
Su İhtiyaç Belgesi Gerekli Evraklar Listesi
Ekspertiz Raporu Başvuru Formu
Ekspertiz Raporu Gerekli Evraklar Listesi
KAPASİTE RAPORU
Kapasite raporu; üretim yapan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının üretim gücünü gösteren ve onay tarihinden itibaren 2 yıl geçerli olan bir belgedir.
Kapasite raporları düzenlenebilmesi için öncelikle kapasite raporu düzenlenecek firmaların ticaret siciline tescili ve işyerinin bulunduğu yerdeki odaya üye olması gerekir.
Kapasite raporları; firmaların iletişim bilgilerinin yanı sıra, yıllık üretim kapasitelerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, kapasite hesaplamaları ile sermaye ve istihdam bilgilerini içerir.
Kapasite Raporu Tanziminde Amaç:
Kapasite raporları ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla düzenlenirler.
Kapasite Raporunun Yasal Dayanağı :
Kapasite Raporunun Kullanıldığı Yerler :
Kapasite raporu otomasyon sistemi
01.02.2008 tarihinden itibaren uygulamaya başlanmış olan Kapasite Raporu Otomasyon Sisteminde, Kapasite Raporlarında yer alan ürünler, ana makineler ve ana tüketim maddeleri, NACE kodlama sisteminden türetilmiş olan PRODCOM 2010 kodlama sistemi ile kodlanmaktadır.
Kapasite Raporu Otomasyon Sisteminin başlamasıyla posta, kağıt, elden takip masraflarında oldukça azalma olmuş ve en önemlisi zamandan tasarruf sağlanarak işlemler oldukça kısa sürelere indirilmiştir. Böylece Kapasite raporlarının elektronik ortamda tutulmaları da sağlanmıştır.
Kapasite Raporlarının İncelenmesi ve Onaylanması
5174 sayılı Yasanın verdiği yetki, Oda Muamelat Yönetmeliği ve yürürlükteki yöntem ve kriterlere göre Odalar tarafından düzenlenmekte olan kapasite raporları Birliğimizce incelenerek onaylanmaktadır.
Ülkemiz sanayi hakkında bilgi üretilebilecek yegâne veritabanı konumunda olan Sanayi veritabanının kaynağı Kapasite Raporlarıdır. Birliğimiz uzmanlarınca incelenip onaylanan kapasite raporlarında gerçekleştirilen en önemli değişiklik, kapasite raporlarında yer alan “Ürünlerin”, “Ana Üretim Makinelerinin” ve “Ana Hammaddelerinin” kodlanması işlemidir.
EKSPERTİZ RAPORU
Kapasite Raporu düzenlenemeyen, genellikle el işçiliğiyle üretim yapan ve ürünlerini doğrudan tüketiciye satan iş yerleri ile tamir,bakım,manuel ya da yarı otomatik dolum ve paketleme yapan iş yerleri,çamaşırhane,akaryakıt istasyonu,gaz ve petrol dağıtım tesisleri,arıtma ve depolama tesisleri gibi sınai tarzda üretim yapmayan,faaliyet adresleri Odamıza tescilli firmaların talebi üzerine Kapasite Birimince görevlendirilecek eksper mühendis tarafından mahallinde yapılacak inceleme ve mevcut makine parkı ve işçi durumu dikkate alınarak istekli firmalara yıllık kapasitelerini gösterir Oda onaylı Ekspertiz Raporu düzenlenir.
SANAYİ SİCİL BELGESİ
Sanayi Sicil Belgesi; 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunda belirtilen sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler ile elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine ve bilişim ve yazılım firmalarına Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından verilen belgedir. (https://www.sanayi.gov.tr/iletisim/iletisim-bilgileri)
Sanayi Sicili Kapsamındaki İşletmeler Kimlerdir?
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci maddesinde sanayici tanımı yapılmaktadır. Bu düzenlemeye göre;
1 Temmuz 2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 7033 sayılı Kanunla aşağıda belirtilen işletmeler de sanayi işletmeleri kapsamına dahil edilmiştir:
Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?
Vize İşlemleri
Sanayi sicil belgeleri, belgenin alındığı tarih itibariyle iki yılda bir vize işlemine tabidir. Vize süresi ile ilgili olarak işletmeler Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri elektronik posta yolu ile bilgilendirilir.
Sanayi Sicil Belgesinin İşletmelere Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Yıllık İşletme Cetveli Zorunluluğu
Sanayi işletmeleri, kanunun öngördüğü üzere bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren dört ay içinde (her yıl Nisan ayı sonuna kadar) vermek zorundadırlar.Yıllık işletme cetveli, yine , e-Devlet kapısından girişi yapılan Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilir.