K Türü Yetki Belgesi İşlemleri - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

K Türü Yetki Belgesi İşlemleri

K BELGESİ NEDİR?

K belgesi, K 1, K 2 ve K 3 olmak üzere üç sınıfa ayrılan ve kullanılan araçların sınıfına göre verilen belgelere K belgesi ismi verilir. Kamyonet ve kamyon gibi araçlar ile ticari iş yapabilmek için araç sahiplerinin bu araçları belirlenen hizmetlerde kullanabilmek için K belgesi alma yükümlülüğü bulunur. Bu belgeler şirket adına alınabileceği gibi şahıs adına da alınabilir.

K BELGESİ NASIL ALINIR?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından takip ve koordine edilen işlemler e-devlet üzerinden alınabilir. Bu yolu kullanmak istemeyen kişiler ya da K belgesi ile ilgili başka işlemleri olanlar da Bakanlığa direkt başvuruda bulunabilirler. Eğer bulunduğunuz il/ilçede ilgili müdürlükler bulunuyorsa, bu müdürlüklere de bizzat başvuru yapabilirsiniz. K belgesine başvuruyu şahsın kendisi yapması gerekir. Tüzel kişiler için yetkilendirilen kişilerin, şirket için ise, ortaklardan en az bir tanesinin başvurması yeterli olur. Bu sayede ticari işlemlerin yapılması da mümkün hale gelir. K 1 yetki belgesine kayıt olacak taşıtların Trafik belgelerinde ve motorlu araç tescil ticari olarak tescil ve kayıt edilmiş olmaları da zorunludur.

K1 VE K3 BELGELERİNDE ODY/ ÜDY BULUNDURMAK ZORUNLUDUR

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 43/15. Maddesi; “ Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilik ile ilgili aşağıdaki yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler. Buna göre;

• K3 ve tüzel kişiliği haiz K1 yetki belgesi sahiplerinin,  en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri,” gerekmektedir şeklinde düzenlenmiştir.
K Belgesi Yeni Alım Evrakları (Gerçek ve Tüzel Kişiler)
K1(Ö) Türü Yetki Belgesi İçin İstenen Evraklar (Yurt İçi Taşımacılık)
K1(yıldız)Türü Yetki Belgesi İçin İstenen Evraklar (Kamyonet)
K1Türü Yetki Belgesi İçin İstenen Evraklar (Yurt İçi Taşımacılık)