Fethiye Kaya İnciri Coğrafi işaret Tescili AB Yolunda - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiye Kaya İnciri Coğrafi işaret Tescili AB Yolunda

Proje Adı: Fethiye Kaya İnciri Coğrafi İşaret Tescili AB Yolunda

Proje Konusu: 11.08.2021 tarihinde Coğrafi işaret tescili alınan Fethiye Kaya İnciri, tescil sonrasında üretim, tanıtım ve markalaşma konularında oldukça ivme kazanmış, bölge içi ve dışından ürüne olan talep artmış, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından bilimsel çalışmalara, uluslararası makalelere ve Muğla İncir Seleksiyon Projesi/6. Islah Proje Pazarı gibi farklı projelere konu olmuş, dış ticaret ayağında potansiyel ürün olarak ihracatçı firmaların dikkatini çekmiştir.

Bu çerçevede Fethiye Kaya İnciri'nin uluslararası koruma sağlayan sistemler kapsamına alınmasını sağlamak, ürünün farklı ülkelerde tescilli bir şekilde korunmasını sağlamak önem arz etmekte olup, talep edilen teknik destek, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında koruma sağlayan 2012/1151 sayılı Tarım Ürünleri ve Gıda Maddeleri Hakkında Kalite Tasarısı isimli Avrupa Konseyi Tüzüğü ile Coğrafi köken belirten işaretlerin korunmasına temel teşkil eden düzenlemeler arasında '1151/2012 Sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tarım Ürünleri ve Gıda Maddeleri ile İlgili Kalite Düzenlemeleri Tüzüğü' çerçevesinde Avrupa Komisyonuna başvurusunu yapmak için danışmanlık hizmeti almayı kapsamaktadır.

Söz konusu teknik destek; GEKA'nın 'tarım sektöründe kalite, verimlilik ve markalaşma kapasitesinin arttırılması' önceliğine hizmet etmektedir.

Danışmanlık hizmeti çerçevesinde aşağıdaki faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir;

- Fethiye Kaya İnciri Coğrafi Tesciline konu dosyanın incelenmesi, masa başı/literatür çalışması                        - Coğrafi işaret tescili alınan Fethiye Kaya İnciri'nin Avrupa Birliği'nde Coğrafi işaret tescilinin gerçekleştirilebilmesi için başvuru dosyasının (single document) hazırlanması

- Başvuru dosyasının hazırlanması sonrası Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve iştirakçi kurumlara bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi

- Başvuru dosyasının Avrupa Komisyonuna gönderilmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumu'na iletilmesi

- AB komisyonu nezdindeki başvuru dosyasının takibi ve gerekli durumlarda kurumdan istenebilecek bilgilerin karşılanması varsa eksikliklerin giderilmesi