Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) dalış turizmini yeniden canlandıracak ve on binlerce deniz canlısına ev sahipliği yapacak ‘Fethiye Su Altı Tarih Parkı’ projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) 1 milyon TL hibe almaya hak kazanmıştır. Toplam 3 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek proje ile, sualtında Fethiye’nin yeni çekim merkezinin yaratılması planlanmaktadır.

FTSO’nun ‘GEKA 2020 Yılı Proje Teklif Çağrısı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı’ kapsamında başvuruda bulunduğu ‘Fethiye Su Altı Tarih Parkı’ projesine, GEKA'dan maksimum destek geldi. 1 milyon TL hibe almaya hak kazanan proje kapsamında, Fethiye koylarında tematik su altı tarih parkı oluşturulması planlanmaktadır. Tarihi geçmişi 2500 yılı bulan Amintas kaya mezarları, Likya lahitleri ile Kayaköy’ü yansıtan heykel ve eserlerin su altına batırılmasıyla Fethiye’de 20 binlere düşen yıllık dalış sayısının tekrar 100 bine ulaşması bekleniyor. Ayrıca yapay resif görevi görecek eserlerin, yüzlerce canlı türüne de barınak sağlaması hedeflenmektedir.

Turizmin 12 aya yayılması hedefine de katkı yapacak

Fethiye Su Altı Tarih Parkı, bölgeyi kitlesel kıyı turizmi deniz-kum-güneş üçlemesinden çıkararak, yerli yabancı turist çekebilen, geceleme sayısı artmış, doğa, spor ve kültür turizminin bir arada sunulduğu alternatif turizm faaliyetleri arasında yerini alacak. Dalış turizminin bölgede hâlihazırda 12 ay yapılabilir olması sebebiyle projenin, turizmi 12 aya yayma faaliyetleri arasında da önemli bir yeri olacağı düşünülüyor. Projeyle, Fethiye koylarının muazzam güzellikteki su altı coğrafyası gözler önüne serilirken, Fethiye’nin dalış turizminde Türkiye’de ve dünyada yeni bir çekim noktası olması hedefleniyor.

Fethiye’de tarihe dalınacak

FTSO’nun, GEKA’dan maksimum hibe desteği alan projesiyle, Fethiye’nin tarihi değerlerinin su altında resiflerle canlandırılacağını, su altı dünyası ile Fethiye tarihinin bir arada sunacağını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, proje ile öncelikli amacın bölgenin dalış turizmine yönelik potansiyeli ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Başkan Çıralı, “Projemiz kapsamında Fethiye koylarında gerçekleştirilecek tematik su altı sergisi ile Fethiye tarihini su altında canlandıracağız. Fethiyemizin tarihi değerleri su altında resiflere dönüşecek. Bölgemizin dalış turizmine yönelik potansiyelini ortaya çıkarılacak proje aynı zamanda on binlerce deniz canlısına ev sahipliği yapacak.” dedi.

“Doğa dostu proje”

GEKA’nın hibe desteği Fethiye Belediyesi ve İMEAK DTO Fethiye Şubesi ortaklığıyla gerçekleştirilecek Fethiye Su Altı Tarih Parkı’nın bölge turizmine yeni bir soluk getireceğini anlatan Başkan Çıralı, “Odamızın hazırladığı ‘Fethiye Su Altı Tarih Parkı’ projesine GEKA maksimum destek oranında 1 milyon TL hibe verdi. 3 milyon TL’lik proje kapsamında koylarımızda gerçekleştirilmesi planlanan tematik su altı sergisi niteliğindeki projemizle, Fethiyemizin dalış turizminde Türkiye’de ve dünyada bir çekim noktası olmasını hedefliyoruz. Projemiz doğa dostu yanıyla su altı popülasyonu için uzun dönemli bir fayda sağlayacak. Proje ile ayrıca turizmi 12 aya yayarak bölgemizde konaklama yapan turist sayısını ve ortalama konaklama sürelerini artırmayı amaçlıyoruz. Koylarımızdaki muazzam su altı biyoçeşitlilik ve su altı popülasyonu 2000’li yılların başında yerli ve yabancı turistleri bölgemize çekiyordu ve yılda 100 bin dalış yapılıyordu. Ancak, zamanla tekne çapaları, zamansız ve kontrolsüz avlanma, amatör zıpkın balıkçılığı gibi insan eliyle yapılan müdahalelerle ilk etapta deniz çayırları büyük tahribata uğradı. Ardından su altı biyoçeşitliliğimiz yok oldu. Sonuç olarak koylarımızda bugün 20 binlere düşen dalış sayısını tekrar artırabilmek hedefiyle gerçekleştireceğimiz tematik su altı tarih parkında; Fethiyemizin tarihi değerleri Kayaköy, Likya lahitleri ve Amintas kaya mezarları yer alacak. Projenin başvuru sahibi Odamız, Fethiye Belediyesi ve İMEAK DTO Fethiye Şubesi ise proje ortaklarımız. Projenin iştirakçileri ise Fethiye Kaymakamlığı, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Fethiye Su Altı Derneği, TURSAB Batı Akdeniz BYK.” diye konuştu.

Fotoğraf Galerisi