Proje Adı: “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü”
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından sunulan 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında başvuruda bulunduğumuz projemiz, Mart 2020 tarihi itibariyle hibe almaya hak kazanmıştır. %100’ü GEKA destekli gerçekleşecek projenin amacı, Fethiye merkez sanayi bölgesinde bakım/onarım ve üretim alanlarında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin ihtiyaç duydukları fonksiyonları yerine getirmeye imkan bulabilecekleri, sağlıklı çevre koşullarında verimli olabilecekleri, şehir imar planlarına uygun seçilen araziler üzerinde inşa edilecek küçük sanayi sitesinin fizibilite çalışmasının yapılmasıdır. Fethiye sanayi sitesinin taşınabilmesi ile kurulabilecek yeni bir sanayi sitesinin hem Fethiye hem de Seydikemer bölgesindeki sanayiciler için bir çekim merkezi haline geleceği öngörülerek; Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortağı ve Fethiye Belediyesi’nin de iştirakçisi olduğu fizibilite projesine başvurulmuştur.
Somut çıktılar: Proje kapsamında danışmanlık desteği alınarak Fethiye ve Seydikemer mevcut sanayi sitelerinde yer alan işletmeler belirlenecek, sektörel kapasiteleri ve büyüme trendleri ile bölgesel kalkınma ve rekabet gücü açısından analiz edilecektir. Paydaş analizi ve arama konferansı gerçekleştirilerek paydaşların beklentileri alınacak; ayrıca ilgili bakanlık kamu kurum ve kuruluşları davet edilecek ve görüşlerinden faydalanılacaktır. Başta Muğla olmak üzere Türkiye’deki başarılı sanayi siteleri ile kıyaslama çalışması gerçekleştirilecektir. KSS yatırımı için paydaşlar tarafından önerilen ve Çevre Düzeni Planlarına işletilebilecek olası yerlerin uygunluğu araştırılacaktır. Bu analizler ışığında bölgemizin kapasitesine uygun ölçekte kurulacak sanayi sitesi yatırımının mümkün olup olmadığını, yatırımın faydalarını, sürdürülebilirliğini, riskleri ve engellerini ortaya koyan bir fizibilite etüdü raporu oluşacaktır.
Fethiye Sanayi Sitesindeki düzensizliğin getirdiği trafik sıkışıklığı, otopark sorunu ve atık problemlerine de dikkat çekilmiş olacaktır. Ayrıca, üstyapı ve altyapı inşaatlarının kredi ile desteklenmesi suretiyle sanayi işletmelerine ucuz altyapı ve çevresel faktörlerin maliyetini paylaşma gibi kolektif bir bakış açısı getirebilecektir. Bunlara ek olarak 3500 e yaklaşan öğrenci sayısıyla her yıl ortalama 700 mezun veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile yapılacak ortak çalışmalarla mesleki eğitimi yayma/geliştirme ve istihdam sorununu çözmeye katkı sağlaması için farkındalık yaratacaktır. AR-GE ve inovasyon çalışmalarına yönelik araştırma geliştirme merkezleri, ilk yardım merkezleri ve revir kurulumu gibi mevcut sanayide olmayan ancak bulunması gereken yapıların varlığı değerlendirecektir.
Proje süresi: 11.03.2020- 11.04.2021 (13 ay)
Proje bütçesi: 128.413,00TL