Sıfır Atık Yönetmeliği - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sıfır Atık Yönetmeliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca atık oluşumunun azaltılması, atıkların ayrıştırılarak toplanması, depolama alanına giden atık miktarının azaltılması, çevresel kirliliğin giderilmesi, bir yandan da atıkların ekonomiye katma değer sağlayacak hammaddeye olarak kullanılması amacıyla Sıfır Atık Yönetmeliği hazırlanmış ve 12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sonrasında da 09.10.2021 tarih ve 31623 sayılı Resmi Gazetede Sıfır Atık Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmıştır.

Bu kapsamda konaklama tesisi, zincir marketler, kafetarya ve restoranlar, alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesisleri, sağlık kuruluşları, eğitim kurumları, yurtlar, iş merkezleri, limanlar, ticari plazalar, kargo şirketleri,  laboratuvarlar, hukuk büroları, çevre danışmanlık firmaları, dernekler, kooperatifler, meslek kuruluşları, vb kurum/işletmelerin Sıfır Atık Sistemine geçişlerini tamamlaması için son tarihler belirlenmiştir. Belirlenen takvim aşağıdaki şekilde ilan edilmiştir;

Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçmesi Gerekenler

Sisteme Geçişlerin Tamamlanması için Son Tarih

1.GRUP

• Kamu Kurum ve Kuruluşları

1 Haziran 2020

2.GRUP

• Organize Sanayi Bölgeleri
  • Havalimanları
  • Limanlar
  • İş merkezi ve Ticari Plazalar

100 ve üzeri ofis/büro kapasiteli

5000 metrekare ve üzeri

• ÇED Yönetmeliği’nin Ek-1 Listesinde Yer Alan Sanayi Tesisleri

250 ve fazla öğrencisi bulunanlar

• 100 Oda ve Üstü Konaklama Kapasiteli İşletmeler

100 yatak ve üzeri kapasiteli

• Akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesisleri
  • 300 ve üzeri konuta sahip siteler

50’den az yatak kapasiteli

• İş Merkezi ve Ticari Plazalar

100’den az çalışanı bulunanlar

• Laboratuvarlar, Hukuk Büroları, Dernek, Kooperatif, Çevre Danışmanlık Firmaları ve Meslek Kuruluşları, Tüzel Kişiliğe Sahip Kuruluşlar

50’den fazla çalışanı bulunanlar

• Kafeterya ve Restoranlar

400 m2’den fazla

• Kargo Şirketleri

Dağıtım merkezleri ve şubeleri

• 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında ambalajlı ürün satışı yapan yerler

Dağıtım merkezleri ve şubeleri

31 Aralık 2022

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında “Sıfır Atık Belgesi” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Belge almak için başvurular Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Detaylı bilgi için https://sifiratik.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

EK:

• Sıfır Atık Yönetmeliği (12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete)
  • Sıfır Atık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (09.10.2021 tarih ve 31623 sayılı Resmi Gazete)
  • Uygulama Takvimi
Sıfır Atık Yönetmeliği (12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete)
Uygulama Takvimi