YÖREX’te coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

YÖREX’te coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı

Haber Tarihi: 02.11.2023

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganıyla Antalya’da düzenlenen 12. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda Fethiye ve Seydikemer’in yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini tanıttı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Anfaş Fuar Merkezinde düzenlenen ve bu yıl 12’ncisi gerçekleştirilen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, 2 Kasım Perşembe günü Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’ın katıldığı törenle açıldı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar’ın ev sahipliği yaptığı fuarda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) çatısı altında açılan Muğla standında, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası (MTB), Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ile birlikte yer aldı. Açılış törenine FTSO adına Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Meclis Başkan Yardımcısı Bayram Kiremitli, Yönetim Kurulu üyesi Halil İbrahim Öztürk, Meclis üyesi Halef Savukduran katıldı. Fuara Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Üyesi Mevlüt Acar, Muğla Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Hurşit Öztürk, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer de katılım sağladı.

Fuarın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Sahip olduğumuz yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında yola çıkmıştı YÖREX. Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Ülkemizin tüm renklerini bir araya getirmiştir. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, tüm Türkiye burada, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yan yana durmaktadır.

Coğrafi işaretlerin bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyor olmasında Oda ve Borsaların ve en başta da kadın girişimcilerimizin büyük payı var. Bu işe sahip çıktılar. Son 11 yılda coğrafi işaretli ürünlerin %40’ını Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi. Onlar tarafından tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısı 712 oldu. TOBB olarak Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına alıyoruz. Üreticiler, tescil sahibi olan Oda veya Borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyorlar. Oda ve Borsalarımız da bunu denetliyorlar ve bu piyasanın oluşmasını sağlıyorlar. Böylece coğrafi işaretlerin ticarete daha çok konu olmasını da mümkün kılıyorlar” diye konuştu.

Açılışın ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla standını ziyaret ederek, coğrafi işaretli ürünler hakkında bilgi aldı ve Kaya İncirinin de tadına baktı.

YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına GEKA çatısı altında Muğla Odaları ve Borsası ile birlikte katıldıklarını vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, fuarla ilgili yaptığı değerlendirmede;  “81 ilden katılımın olduğu YÖREX fuarında Fethiye ve Seydikemer’in coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere bölmemizin yöresel ürünlerini tanıtmak üzere yerimizi aldık. YÖREX tanıtım ve satış odaklı bir fuar. Bölgemizin coğrafi işaretli ürünleri, Seydiler Kilimi, Kaya İnciri, Fethiye Tahini, Yeşilüzümlü Dastarı ve Fethiye Tarhanasını ziyaretçilere tanıtıyoruz. Muğla odaları ve borsası olarak standımızda, Muğla’nın coğrafi işaret alan 27 ürününün tanıtımını yaparak, yöresel ürünlerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğinin artması için çalışıyoruz. TOBB Başkanımızın özel önem verdiği ve desteklediği YÖREX fuarı bu anlamda yöresel ürünlerimizin tanıtılmasına ciddi katkı sağlıyor.” dedi.

Antalya Anfaş Fuar Merkezinde 5 Kasım’a kadar açık kalacak 12. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda ziyaretçiler, Türkiye’nin 81 iline özgü ürün ve lezzetleri tatma ve satın alma imkanı bulacak.