Yamaç paraşütü sektöründeki gelişmeler değerlendirildi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Yamaç paraşütü sektöründeki gelişmeler değerlendirildi

Haber Tarihi: 20.01.2023

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) yamaç paraşütü kooperatifi temsilcileri ve pilotların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, sektördeki son gelişmeler, 2023 turizm sezonuna ilişkin yapılabilecek iyileştirmeler ve alınacak önlemler konuşuldu. 2022 yılını uçuş sayılarında tüm zamanların rekorunu kırarak kapattıklarını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, kalkış ve iniş noktalarında gerekli düzenlemelerin yapılması ve güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarılmasıyla yeni bir rekor yılına daha hazır olmak istediklerini söyledi.

FTSO Meğri Salonu’nda 20 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen toplantıya, Başkan Çıralı ile birlikte Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, FTSO Meclis Üyesi Ali Onur Ertaş, FTSO 9 Nolu Oto Kiralama ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Üyesi Zafer Şekerci, Fethiye-Ölüdeniz Yamaç Paraşüt Pilotları Kooperatifi Başkanı İbrahim Arıkan, yamaç paraşütü pilotları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda sektör temsilcilerinin talep ve önerileri kayıt altına alındı.

Ölüdeniz Mahallesi’nde yamaç paraşütü faaliyeti yürüten firma sayısının hızla arttığını belirten sektör temsilcileri, 1200 ve 1700 metre pistlerine alternatif olarak 900 metre rakımlı yeni bir piste ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kalkış ve iniş noktalarına ilişkin sorunların çözülmesi gerektiğini anlatan katılımcılar, 25-30 kilometre çapındaki geniş bir uçuş rotasının sonunda kısıtlı bir alana iniş yapmak zorunda olmanın tüm pilotlara zor anlar yaşattığını kaydetti. Paraşüt pilotları tandem (ikili) uçuşların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için tesislerin daha sağlıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak şüphe duyulan noktalarda uçuşların engellenmesi için önleme mekanizması kurulması gerektiği görüşünde birleşti.  Kalkış noktasında güvenlik kamera sistemi, acil durum frekansı ve rüzgâr ölçüm noktası gibi kritik hizmetleri almakta zorlandıklarını sözlerine ekleyen pilotlar, Babadağ Teleferik gişelerindeki sistemlerin ise gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Çıralı “Önceliğimiz güvenlik, hazırlıklarımız yeni uçuş rekorları için”

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, sektör temsilerinden gelen talep ve öneriler doğrultusunda hazırlayacakları raporu, ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek tüm sorunlara çözüm arayacaklarının altını çizdi. 2022 yılını uçuş sayılarında tüm zamanların rekorunu kırarak kapattıklarını belirten Başkan Çıralı, birinci öncelikleri olan yamaç paraşütüyle uçan tatilcilerin güvenliğini en üst seviyeye çıkararak yeni bir rekor yılına hazırlanmak istediklerini kaydetti. Başkan Çıralı Babadağ’ı, kalkış ve iniş noktasında talep ettikleri düzenlemelerle Avrupa ve dünyanın en önemli yamaç paraşütü merkezi haline getirmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.