Türk-İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat, Fethiye Likya Kadın Kooperatif Kurucu Başkanı Çiğdem Karaca ile birlikte Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı (FTSO) ziyaret etti. Görüşmede Türk-İskoç Ticaret Odası ile FTSO’nun kardeş oda protokolü imzalaması ve İskoçya’da Fethiye’nin tanıtılması için yapılabilecek reklam çalışmaları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İskoçya’da Fethiye’nin tanıtımı için ayıracakları bütçenin en verimli şekilde kullanılması amacıyla Başkan Şahin Vahap Fırat’tan yönlendirme desteği istedi.
FTSO Meğri Salonu’nda 23 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilen görüşmede Türk-İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat ile Fethiye Likya Kadın Kooperatif Kurucu Başkanı Çiğdem Karaca, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim ve Yönetim Kurulu üyeleri Halil İbrahim Öztürk, Veli Önver ve Genel Sekreter Ezgi Tugay tarafından karşılandı.
Fethiye’nin tarihi ve kültürel bölgelerine bir dizi ziyaret gerçekleştiren Türk-İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat, Fethiye ve Seydikemer’in yaylarını da gezme fırsatı bulduğunu belirterek, kültürel değerleri korunmuş bir bölge ile karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 27 yıldır İskoçya’da yaşadığını vurgulayan Başkan Fırat, geçtiğimiz yıllarda Milas ile kurdukları ticari bağlantıların iş anlaşmaları ile sonuçlandığını kaydetti. FTSO ile kardeş oda protokolü imzalamaktan büyük memnuniyet duyacağını, Türk-İskoç Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyelerinin de bu protokolü destekleyeceğine inandığını anlatan Başkan Fırat, FTSO yönetimini, Eylül ayında İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a davet etti. Başkan Fırat, kardeş oda protokolünün ardından turizm potansiyelinin arttırılması ve ticari anlaşmalar için çalışmalara başlayabileceklerini söyledi.
Çiğdem Karaca, “Deneyim turizmi başlatmak istiyoruz”
Fethiye Likya Kadın Kooperatif Kurucu Başkanı Çiğdem Karaca da İskoçyalı tatilcileri Fethiye’ye çekmek için çalışmalar yürüteceklerini belirterek, bölgede deneyim turizmini geliştirmek istediklerini kaydetti. Dünyanın birçok bölgesinde paket haline getirilen deneyim turizmini Fethiye’de de uygulamak istediklerini aktaran Karaca, “Bölgemize tatile gelen misafirlerimizi belirli bir tur kapsamında yaylalarımıza götürmek, Yörük kültürünü deneyimlemelerini sağlamak istiyoruz. Özellikle kış turizmimizi canlandırmak için atacağımız adımların zamanla turizm anlayışımızı çok farklı noktalara taşıyacağına ve giderek büyüyen bir sektör yaratacağına inanıyoruz.” dedi.
Başkan Çıralı “İskoçya’da bölgemizin tanıtılması için çalışma başlatıyoruz.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise, “Turizmimize hareket getirecek dünyanın farklı ülkelerinde, çeşitli reklam paketleri ile tanıtım adımları atıyoruz. İskoçya da tanıtım yapmak istediğimiz ülkelerin başında geliyor. Ziyaret kapsamında başkanımızdan ayıracağımız bütçenin en doğru şekilde kullanılması için bizleri yönlendirmesi talebinde bulunduk. Değerli katkıları ile bölgemizi İskoçya’da da en iyi şekilde tanıtmak için elimizden gelen herşeyi yapacağız.” diye konuştu.
Türk-İskoç Ticaret Odası ile kardeş oda olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Ayrıca bu görüşme ile birlikte Türk-İskoç Ticaret Odası ile kardeş oda olmamızın ilk adımlarını da atmış bulunuyoruz. İskoçya ile her alanda ticari bağlantılar kurmak bizi fazlasıyla mutlu eder. Başkanımız Şahin Vahap Fırat’ın İskoçya’da yarattığı atmosferden dolayı gurur duyduk ve çok mutlu olduk. Ziyaretlerinden dolayı kendisine ve kooperatif başkanımız Çiğdem Karaca’ya çok teşekkür ediyorum. Kuracağımız birlikteliğin Türkiye- İskoçya ilişkilerine de katkı sunmasını diliyorum.” dedi.
Ziyaret Başkan Çıralı’nın, Şahin Vahap Fırat’a hediye takdim etmesiyle sona erdi.