TOBB’dan çağrı: “El Verin Ev Yapalım” - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TOBB’dan çağrı: “El Verin Ev Yapalım”

Haber Tarihi: 06.04.2023

TOBB, 1 milyar TL nakdi katkı verilerek başlattığı kalıcı konut kampanyasına tüm iş dünyasını ve hayırseverleri davet etti.

Her milli meselede olduğu gibi 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından seferber olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB)  kalıcı konut kampanyası hayırseverlerin destekleriyle daha da büyüyecek. Oda ve borsa camiasının destek verdiği “El Verin Ev Yapalım” konut seferberliğiyle depremzedelerin en büyük ihtiyaç olan kalıcı konut yapımı gerçekleştirilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve iştirakleri tarafından 1 milyar TL nakdi katkı verilerek 1 Nisan 2023 tarihinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından başlatılan kampanya ile felaketten etkilenen illerde depreme dayanıklı ve güvenli konutlar inşa edilmesi amaçlanıyor. Kampanya hesapları 1 Temmuz tarihine kadar açık olacak ve hayırseverler istediği tutarda bağış yapabilecek.

“Depremden etkilenen şehirlerimizi tekrar ayağa kaldıracağız”

TOBB’un iştirakleriyle birlikte zorunlu olanlar dışında tüm harcama ve yatırımlarını durdurarak, tüm kaynaklarını bu kampanyaya seferber ettiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kampanya için tüm iş dünyasına ve hayırseverlere çağrı yaparak şunları söyledi:

“Odalarımız, Borsalarımız, sektör meclislerimiz, kadın ve genç girişimci kurullarımız, camiamızın tamamı kampanyaya dahil oldu. Oda ve borsalarımız, 81 il ve 160 ilçede, bu işin önderliğini üstlendi ve yerele yayılmasını sağlıyor. Şimdi tüm iş dünyamızı ve hayırsever vatandaşlarımızı da, bu seferberliğe davet ediyoruz. Unutmayalım ki, bizler el ele verdiğimizde, aşamayacağımız zorluk yoktur. Gün, bir olma, beraber olma, kenetlenme günüdür. Siz de gelin, ister bir blok, ister bir daire, ister bir tuğla karşılığı bağışta bulunun. Dayanışma içinde felaketten etkilenen şehirlerimizi tekrar ayağa kaldırmak için destek verelim. Kampanya sloganımızda da ifade ettiğimiz gibi; gelin hep birlikte, El Verin Ev Yapalım. Vereceğiniz destekle, depremzedelerin yarınlarına umut olalım.”

Kura ile teslim edilecek

TOBB’un kampanyası kapsamında konut yapılacak bölgeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek, arsa tahsisi ve altyapılar Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Konut yapım ihaleleri, TOBB tarafından gerçekleştirilecek, yapı denetimleri ise TOKİ tarafından yapılacak. İnşa edilecek evler, TOKİ modelinde 105 m2 ve 3+1 oda büyüklüğünde olacak, inşaatlar bittikten sonra devler depremzedelere kura ile teslim edilecek. Mahalle, site, blok ya da daire bedelinin bağışlanması durumunda, ilgili bölüme bağışçının arzu ettiği isim verilecek.

TOBB bugüne kadar 6 uçak, 7 gemi ve 4.157 TIR ve 725 kamyon yardım malzemesi ile 5.699 çadır, 1.418 konteyner, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladı. Geçici barınma imkanları sağlamak üzere yaklaşık 6 bin çadır ve 3870 konteynır temin etti. TOBB Hizmetler Sektör Meclisi 24 noktada yemek mutfağı kurarak, 3.5 milyon kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Halen bölgede kurulu 5 çadırda, iftar ve sahur dâhil olmak üzere 4 öğün sıcak yemek sunmaya devam ediyor. Bölge ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılması için 4 proje başlatan TOBB deprem bölgesinden mal almak isteyen firmaları, deprem bölgesindeki üreticilerle eşleştirdi.