TOBB 76. ve 77. Genel Kurulları, Elektronik Katılımla Gerçekleşti - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TOBB 76. ve 77. Genel Kurulları, Elektronik Katılımla Gerçekleşti

Haber Tarihi: 28.05.2021

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 76’ncı ve 77’nci Genel Kurulları, elektronik katılımla, çevrimiçi video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Türkiye genelindeki 365 Oda ve Borsadan üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen genel kurula, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (FTSO) bağlanan aralarında FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke ve FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın da bulunduğu TOBB Genel Kurul Üyeleri, elektronik katılımla oy kullandı.

Genel Kurula, FTSO’dan TOBB Genel Kurulu Delegeleri olan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Meclis üyeleri Akif Milaslıoğlu, Erol Aksoy, Ramazan Gümüşhan, Fikret Koyuncu, Fadıl Ardıç ile Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke ve Genel Sekreter Ezgi Kullukçu çevrimiçi video konferans yöntemiyle katıldı. FTSO Likya Salonu’ndan gerçekleştirilen oturumla genel kurula canlı bağlanan delegeler, TOBB bünyesindeki 9 komisyondan gelen raporları elektronik katılımla oyladı. Genel kurulda 2019 ve 2020 yılına ait raporlar ayrı ayrı oylanarak onaylandı.

Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle hayatını kaybeden oda ve borsa temsilcilerinin de anıldığı genel kurul yaklaşık 3 saat sürdü. Genel kurulun sonunda katılımcılara seslen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, katılımlarından dolayı genel kurul delegelerine teşekkür etti. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, pandeminin etkilerini ekonomik olarak derinden hissettiklerini belirterek, ABD ve Çin dışındaki ülkelerin kısa sürede pandemi öncesine dönebileceğinin ön görülmediğini ifade etti. Bu süreçte 365 Oda ve Borsadan gelen tüm talepleri, ilgili bakanlıklar bünyesinde çözmek için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Başkan Hisarcıklıoğlu, “Sorunların çözümünde büyük başarılar elde ettik. Birçok talebimiz Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar düzeyinde karşılandı. Ancak pandemi tam olarak kontrol altına alınmadan kalıcı düzelme beklenmemeli. Destekler sürdürülmeli. İyi çalışan bir sağlık sisteminin önemini ülke olarak tecrübe ettik. Ancak küresel ısınmanın yarattığı kuraklık ve susuzluk göz ardı edilmemeli. Yeşil dönüşüme hazırlanmalıyız.” dedi.

Başkan Hisarcıklıoğlu, “Potansiyeli yüksek bir ülkeyiz”

Pandemi öncesi Türkiye ekonomisinin düşük büyüme temposunda olduğunu vurgulayan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Salgınla birlikte sıkıntılar arttı. Ancak 2020 yılını yine de büyümeyle kapattık. Ne yazık ki bu büyüme tüm sektörlere eşit yansımadı. Bugün döviz kurları ve faizler firmalarımızı zorluyor. Ülkemiz güven veren bir ekonomik programa ihtiyaç duyuyor. Yatırım ve istihdamlar arttırıldığı takdirde büyüme potansiyeli yüksek bir ülkeyiz” diye konuştu.

Özel sektöre yönelik devletten beklenen talepleri sıralayan Hisarcıklıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Firmalarımız finansmana ulaşma yolunda yüksek faiz sıkıntısı yaşıyor. Özel sektörün kamu alacakları bir takvime bağlanmalı. Yeme içme sektörü uygun tedbirlerle biran önce yeniden açılmalı. Kamuda ithal mal kullanımı yerine, yerli ve milli ürünlere yönenilmeli, turizm sektörüne yönelik destek ve finansman paketleri açıklanmalı. Oda ve Borsalarımızla birlikte üyelerimizin sıkıntılarını takip etmeye, dile getirmeye ve çözüm üretmeye devam edeceğiz.”

Genel kurul sonrası açıklamalarda bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, alınan kararların ve gerçekleştirilen oylamanın başta TOBB olmak üzere 81 ile yayılan Oda Borsa camiasına hayırlı olmasını diledi. Zorlu pandemi süreci ve ekonomik etkilerini, birlik beraberlik içinde atlatacaklarına inancının tam olduğunu belirten Başkan Çıralı, bugüne kadar TOBB’a ilettikleri taleplerin gerçekleşmesine katkı verenlere teşekkür etti.