Nefes Kredisi Başvuruları Başladı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

Haber Tarihi: 02.06.2021

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) üyelerinin yararlanabileceği “2021 Nefes Kredisi” başvuruları başladı. FTSO Yönetim Kurul Başkanı Osman Çıralı, “Küresel salgın sürecinde üyelerimizin en önemli sorunları arasında olan acil finansmana erişimi ortandan kaldırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli KGF teminatlı TOBB işbirliği ile “2021 Nefes Kredisi” kullanıma açıldı.” dedi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Küresel salgın nedeniyle üyelerimizin finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yoğun girişimleriyle Nefes Kredisi bugünden itibaren yeniden hayata geçirildi. Böylece 8. TOBB Nefes Kredisini başladı. FTSO olarak, Birliğimiz TOBB ile birlikte üyelerimiz için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Yıllık %17,50 faizli Nefes Kredisi, 6 ay ödemesiz 12 taksitli olacak. Yani 6 ay boyunca ne anapara ne faiz ödemesi olmayacak.

Krediden 2020 yılı cirosu 10 milyon TL ve altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019 yılına göre %25 kayıp yaşayan üyelerimiz (2019 yılı ve sonrasında kurulmuş üyelerimiz için bu şart aranmayacak) işletmeler faydalanabilecek. Üyelerimiz buna ilişkin belgelerini muhasebecilerinden alacaklar. Başvurular, bu belge ve Odamızdan alınacak faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank’tan yapılabilecek. Bu doğrultuda söz konusu bankalar ile TOBB ve KGF arasında imzalanan protokole göre, üyelerimiz, bu bankaların bölgemizdeki tüm şubeleri üzerinden TOBB Nefes Kredisine başvuruda bulunabilecekler.

Başvuruda gerekli olan Oda üyelik belgesi oda-borsalara gitmeden, online ortamda e-belge olarak da alınabiliyor. 2020 yılı cirosu 1 milyon TL’yi aşmayan KOBİ’ler azami 50 bin TL, cirosu 1-10 milyon TL arasında olan KOBİ’ler ise azami 200 bin TL kredi kullanabilecek. Kredi değerlendirme sürecinde Odamızın kredi onayına ilişkin herhangi bir etkisi ve referans olma durumu olmayacak.      KGF'ye ödenecek % 0,03 (onbinde üç) oranındaki kefalet başvuru bedeli ve komisyonu ile % 1 oranındaki banka komisyonu dışında ilgili banka tarafından firmalardan herhangi bir masraf ve komisyon talep edilemeyecek.”

8 banka aracılığıyla kullandırılacak

2021 Nefes Kredisi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank olmak üzere 8 banka aracılığı ile kullanılabilecek.

Kredi toplamda 18 ay vadeli olup, ilk 6 ay anapara ve faiz ödemesi olmaksızın, 12 ay içinde eşit taksitler halinde geri ödenecek. Brüt faiz oranı yıllık % 17,50 olan krediden 2020 yılı cirosu 2019 yılı cirosuna göre %25 düşük olan üyelerimiz faydalanabilecek olup, 2019 yılı ve sonrasında kurulmuş firmalar için bu şart aranmayacak. Ciro kaybı koşulu, kredi kullandırımı yapan banka tarafından kontrol edilecek. Kredinin azami limiti, 2020 yılı cirosu 1 milyon TL altında cirosu olan firmalar için 50.000 TL, 1 milyon TL ve 10 milyon TL (dâhil) arasında cirosu olan firmalar içinse azami 200.000 TL’dir. Kredinin teminatı T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağladığı destek kapsamında Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ve ilgili bankanın mevcut kredi teamülleri çerçevesinde şekillenecek.

Kredi kullandırımında maddi teminat istenmeyecektir. Ancak, şahıs işletmelerinde üçüncü şahıs kefil bulunamaması durumunda, müşterinin talebi üzerine, maddi teminat istenebilecek.

FTSO üyelerinin 2021 Nefes Kredisi’ne başvurabilmeleri için öncelikle üzerinden “Nefes Kredisi Başvurusu İçindir” ibaresini içeren Faaliyet Belgesi almaları (bu belge olmadan banka talep kabul etmeyecek olup, 1 Haziran 2020 tarihi öncesinde alınmış olan faaliyet belgeleri kredi başvurusunda kullanılamayacak), daha sonra, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank bölgedeki herhangi bir şubesine giderek bankanın talep edeceği kredi evrakları ile söz konusu krediye müracaat etmeleri gerekiyor.

Online FAALİYET BELGESİ almak için: https://uye.tobb.org.tr/organizasyon/firma-index.jsp

(Belge Adı FAALİYET BELGESİ NEFES KREDİSİ seçilmelidir.)

Tüm üyelerimize önemle duyurulur.