FTSO’dan destansı 100. yıl kutlaması - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO’dan destansı 100. yıl kutlaması

Haber Tarihi: 25.10.2023

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Cumhuriyet'in 100’üncü Yılı onuruna Telmessos Antik Tiyatrosu'nda düzenlediği ‘19'dan Çok Önce, 23'ten Sonsuza Senfonik Destan’ gösterimi yaklaşık 3 bin kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla hep bir ağızdan söylediği marşlarla coşkulu 100’üncü yıl kutlamasına dönüştü. Şef Burak Tüzün’ün yönettiği orkestra eşliğinde anlatıcılığını Boğaçhan Sözmen’in yaptığı senfonik destan, izleyicilerden büyük beğeni topladı ve ayakta alkışlandı.

Milli mücadelenin 100. yılı anısına yazılan ve özgün müziklerini şef Musa Göçmen'in bestelediği, anlatı metnini Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve müzisyen Boğaçhan Sözmen'in kaleme aldığı “19'dan Çok Önce, 23'ten Sonsuza"  senfonik destan, şefliğini Burak Tüzün’ün yaptığı orkestra tarafından Telmessos Antik Tiyatrosu’nda 25 Ekim Çarşamba akşamı sahnelendi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile meslek komitesi üyelerinin ev sahipliği yaptığı senfonik destanı, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fethiyeli sanatseverlerin de yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinliğin başında katılımcıları selamlayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “2023 gerçekten çok özel bir yıl. Cumhuriyetimizin 100. Yılını gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de temsil ettiğimiz iş dünyasına, üyelerimize ve Fethiyemize, yakışacak bir etkinlikle Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamak istedik. Kurtuluş mücadelemizin senfonik destanla anlatılacağı, Antik tiyatromuzun muhteşem bir atmosferinde gerçekleşecek bu özel gecede sizler de bizi yalnız bırakmadınız, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum. Gerçekten çok zor zamanlardan geçiyoruz. Dünya, insanlığa yakışmayan bir savaşa tanıklık ediyor. Hastaneler bombalanıyor, çocuklar ölüyor. İşte tam bunlar yaşanırken, biz Cumhuriyetimizin değerini daha çok anlıyoruz. Bizi, tam 100 yıl önce işgal karanlığından çekip çıkaran Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bu vatan uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz şükranla anıyoruz, ruhları şad olsun. Bize ışık oldular,  Cumhuriyeti bize armağan ettiler. Onların yaktığı bu ışığı sonsuza kadar sürdürmek de hepimizin görevi.  Son günlerde yaşanan savaşlar da bize gösterdi ki; Cumhuriyetimizden başka gücümüz, dayanağımız yok. Onun için Cumhuriyetimize sahip çıkarak, 100. Yaşını ve yaklaşan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı her zamankinden daha büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Daha nice 100 yıllar da kutlayacağız.” diye konuştu.

Coşkulu geçen 2 saatlik performansta anlatıcı Boğaçhan Sözmen, Gazi Mustafa Kemal'in askeri öğrencilik yıllarından başlayarak, Cumhuriyetin hayalini kurmasının, kadrosunu kafasında tasarlamasının, tüm güçlüklere rağmen de bu idealini hayata geçirmesini Şef Burak Tüzün’ün yönettiği orkestra eşliğinde tiyatral bir dille izleyiciye aktardı. Eserde, cumhuriyet fikrinin Gazi Mustafa Kemal'in zihninde 1919'dan çok önce oluştuğu ve 1923'ten sonsuza kadar uzanacağı, destansı dille ve dönemin şahitlerinin anılarından yola çıkılarak anlatıldı.

Dramatik anlatımına, özgün bestelerin yanı sıra Bülbülüm Altın Kafeste, İzmir'in Kavakları, Bu Gece Gellem Size Yar, Kimseye Etmem Şikayet gibi dönem şarkılarında yer aldığı gösteriye, Telmesos Antik Tiyatrosunu dolduran izleyiciler ellerinde Türk bayraklarıyla eşlik etti.

Ayakta alkışlanarak vatandaşlardan büyük beğeni toplayan gösterinin sonunda, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, şef Burak Tüzün ile eser sahibi ve anlatıcısı Boğaçhan Sözmen’i tebrik ederek, çiçek hediye etti. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da sanatçıları tebrik ederek, coşkulu katılımlarından dolayı Fethiyeli sanatseverlere teşekkür etti.

19'dan Çok Önce, 23'ten Sonsuza" senfonik destanını çok beğenen ve Fethiye’de sahnelenmesinden mutluluk duyan vatandaşlar, FTSO yönetimine teşekkür ederek Antik Tiyatro’dan ayrıldı.