FETHİYE TİCARET VE SANAYİ ODASIFETHİYE CHAMBER OF COMMERCE & INDUSTRY
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, mutfaklarında coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanan restoran, kafe, otel ve turistik tesislere ziyaretlerini sürdürerek ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ belgelerini takdim etti. 20 işletmeye daha belgelerinin verilmesiyle Fethiye ve Seydikemer’de coğrafi işaretli-yerel ürün dostu işletme sayısı 37’ye yükseldi. Fethiye’de başlattıkları yerel ürün seferberliğini işletmelerden gelen yoğun talep üzerine hız kesmeden sürdürdüklerini belirten Başkan Çıralı, “Toprağımızın, iklimimizin ve kültürel mirasımızın birer yansıması olan ürünlere sofralarında yer vererek ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından misafirlerin beğenisine sunan işletmelerimizi belgelendirmeyi sürdürüyoruz. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımı konusunda çaba harcayan tüm işletmelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, belgelerin tüm işletmelerimizin mutlaklarında bu ürünlerin kullanımının arttırılmasına vesile olmasını diliyoruz. Ürünlerimizi kullanan ancak henüz tespit edemediğimiz işletmelerimizin Odamızla temasa geçerek bizi bilgilendirmesini bekliyoruz.” dedi.
Fethiye ve Seydikemer’de coğrafi işaretli ve yerel ürünleri ön plana çıkararak, ürünlere olan talebi arttırmak için 1 Ekim 2025 tarihinde FTSO tarafından ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ kampanyası başlatıldı. Kampanya ile coğrafi işaret tescili yapılmış Fethiye Tahini, Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tarhanası ile başvuru süreci devam eden Kuzugöbeği mantarı, Nif Kirazı, Arsa Üzümü, pembe domates, Bekçiler Patatesi ve nerdek gibi ürünler başta olmak üzere, bölgemizde yetişen yerel ürünleri müşterilerinin beğenisine sunan işletmelerin ön plana çıkarılması hedeflendi. Kampanya kapsamında yapılan çağrının ardından FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, coğrafi işaretli-yerel ürün kullanan işletmeleri ziyaret ederek belgelerini takdim etti. İlk etapta 17 işletmeyi ziyaret ederek belgelerini veren Başkan Çıralı, 20 işletmeye daha ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ belgesini takdim etti. Başkan Çıralı belgelerin ve beraberindeki etiketlerin işletmelerin görünür yerlerinde sergilenmesi ricasını ileterek yerel kalkınmaya ve gastronomi turizmine yaptığı katkılardan dolayı işletme sahiplerine teşekkür etti.
Başkan Çıralı, “Belgelendirilen işletme sayısı 37’ye ulaştı”
İlk etapta FTSO’dan yapılan çağrıya yanıt veren 17 işletmeyi belgelendirdiklerini belirten Başkan Çıralı, 20 işletmeye daha ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ belgesi verilmesinin ardından bu sayının 37’ye ulaştığını söyledi. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımında en küçük çabayı bile takdir etmeye hazır olduklarının altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Çıralı, “Fethiyemizde ve Seydikemerimizde tarımsal üretimi arttırmak ve yerel ürünlere coğrafi işaret tescili yaptırabilmek için uzun yıllardır büyük uğraş veriyoruz. Bu alanda çalışmalarımızı büyük bir gayretle sürdürürken, hem ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından bölgemize gelen misafirlerimizde, hem de işletmelerimizde bu bilinci arttırmayı hedefliyoruz. Bölgemizi ziyaret eden tatilci ve turistlerimiz artık deniz, kum ve güneşle yetinmiyor. Bölgemizin lezzetlerini kültürünü ve hikayesini öğrenmek istiyor. Bu noktada, yerel ürünlerin sofralarda yer alması çok önemli rol oynuyor. İşletmelerimiz yerel ürünlerle hazırladıkları yemeklerle, dünyanın her köşesinden misafirlerimize bölgemizin doğasını, geleneklerini ve kültürünü anlatıyor. Sundukları yemeklerle adeta bir rehber görevi görüyor. Biz de bu rehberliği takdir etmek ve yerel ürün kullanan işletmelerimizi ön plana çıkarmak için bu kampanyayı başlatmıştık. 37 işletmeye belgelerini verdik. Coğrafi işaretli ve yerel ürünleri kullanan işletmelerimize ziyaretlerimizi sürdürerek çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.
“Gastronomi, küresel turizm harcamalarından yüzde 30 pay alıyor.”
Yiyecek ve içecek deneyimleri üzerinden destinasyonları ön plana çıkaran gastronomi turizminin tüm dünyada büyük önem kazandığına vurgu yapan Başkan Çıralı, “Dünya Turizm Örgütü verilerine göre gastronomi turizmi, küresel turizm harcamalarından yaklaşık yüzde 30 pay alıyor. Coğrafi işaretli ve yerel ürünler ise gastronomi turizminin temelini oluşturuyor. Artık dünyada bir bölgeyi ziyaret eden tatilciler, tarihi ve doğası kadar yemek kültüründen söz ediyor. Türk mutfağının tüm dünyada popülerliğini arttırdığı bu dönemde bölgemizi ön plana çıkartmak en büyük gayretimiz. Diğer yandan yerel ürünlerle yakalanacak ekonomik döngü, bölgemizin tarımını ve ticaretini güçlendirecek, sürdürebilir bir tedarik ağı kurulmasına imkan vererek turistik tesislerimizin ihtiyacını sürekli olarak karşılayacak duruma gelecektir. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımı konusunda çaba harcayan tüm işletmelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu belgelerin tüm işletmelerimizin mutlaklarında yerel ürün kullanımının arttırılmasına vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.