Fethiye, 2023’te Makedonyalı turistleri ağırlayacak - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiye, 2023’te Makedonyalı turistleri ağırlayacak

Haber Tarihi: 15.06.2022

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) turizmde pazar ülke çeşitliliği hedefi kapsamında bir adım daha atıldı. FTSO ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile arasındaki kardeş oda protokolü çerçevesinde düzenlenen ilk ziyaretten güzel haberlerle dönüldü. FTSO koordinasyonunda Üsküp’e yapılan ziyarete Fethiye’deki konaklama sektörünün temsilcileri ve Dalaman Havalimanı temsilcileri katıldı. Ziyaret kapsamında MATTO tarafından düzenlenen çalıştayda Kuzey Makedonya ile Fethiye’nin turizm acenteleri, otelcileri ve havayolu firmaları temsilcileri bir araya gelerek, 2023 yılı itibarıyla başlatılması planlanan uçak seferleri için yapılması gerekenler ele alındı. Üsküp-Fethiye uçak seferlerinin 2023’te başlatılmasıyla Fethiye, Makedonyalı turistleri ağırlamaya başlayacak.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Makedonya-Türkiye Ticaret Odası arasında geçen yıl kardeş oda protokolünün imzalanmasının ardından gerçekleştirilen ilk ziyarete FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı mazeretinden dolayı son anda katılamazken, FTSO heyetinde, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uysal,  FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü Orçun Sungur, FTSO üyesi turizm konaklama sektörü temsilcileri yer aldı.

Ziyaret kapsamında Üsküp’te Double Tree By Hilton Otel’de gerçekleştirilen turizm çalıştayında, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’yı FETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uysal ve FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu temsil ederken, toplantıya MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski, Ekonomi Bakanlığı Turizm ve Hizmet Sektörü İdarecisi Bekim Haciu, Pegasus Havayolları Bölge Temsilcisi Altay Şaban, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü Orçun Sungur ile Kuzey Makedonya’dan ve Fethiye’den otelciler ve turizm sektöründe faaliyet gösteren temsilciler ve Kuzey Makedonyalı tur operatörleri katıldı.

Pegasus Havayolları Bölge Temsilcisi Altay Şaban’ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın açılışında konuşan MATTO Başkanı Aydoğan Ademoski, FTSO’nun ziyaretinin önümüzdeki dönemde Üsküp-Fethiye arasında karşılıklı olarak verimli işbirliğinin önün açmasını temenni etti.

Türkiye ile Makedonya arasında yeni bir ticaret köprüsü

Toplantıda konuşan Fethiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uysal, FTSO ile MATTO arasında imzalanan kardeş protokol anlaşmasıyla Türkiye ile Makedonya arasında yeni bir ticaret köprüsü oluştuğunu ifade etti.

Kardeş Oda protokolü turizm sektörünü canlandıracak

Ekonomi Bakanlığı Turizm ve Hizmet Sektörü İdarecisi Bekim Haciu da yaptığı konuşmada “FTSO ile MATTO arasında imzalanan protokol anlaşmasının turizm sektörünü kalkındıracağına inancım tam. Ayrıca bu anlaşma hem kurumumuz hem de hükümete turizm alanındaki işbirliğinin teşvik edilmesi açısından önemli mesaj niteliği taşımaktadır. Türk turistler ülkemizi ziyaret eden turist listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Yurt dışını ziyaret eden Makedonyalı turistlerin de en çok tercih ettikleri ülke Türkiye’dir. Bu sebeple iki ülke arasındaki turizm işbirliğinin gelişmesi için imkan bulunmaktadır.” diye konuştu.

Çıralı: “Uçak seferlerinin 2023 yılında başlaması planlanıyor”

FTSO öncülüğünde gerçekleştirilen Üsküp ziyaretini değerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye ile Üsküp arasında başta turizm olmak üzere ticari ilişkilerin hızlı gelişmesi açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Ziyaretin çok verimli olduğunu kaydeden Osman Çıralı şunları söyledi:

“İki ülke, Fethiye ile Üsküp arasındaki turizmin gelişmesi için en önemli iki konu hiç kuşkusuz ki ulaşım ve tanıtım. Bu noktada, Fethiye-Seydikemer ile Üsküp arasındaki turizmin gelişmesi için uçak seferlerinin bir an önce başlaması gerekiyor. MATTO ile yürüttüğümüz kardeş oda çalışmalarımız kapsamında ‘Balkan Çanağı’ olarak adlandırılan bölgeden Fethiye’ye turist akışının sağlanması için 2023 yılında Üsküp-Dalaman’a seferlerinin başlaması konusunda ciddi yol kat edildi.

Heyetimizin 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyaretle Fethiye’deki konaklama sektörünün temsilcileri ve Dalaman Havalimanı temsilcileri ile Üsküp’ün turizm acenteleri ve havayolu firmaları temsilcileri buluştu. Aslında bu ziyareti çok daha kalabalık bir heyet olarak gerçekleştirmek istiyorduk fakat bölgemizde turizm sezonu yoğun olarak başladığı için az ama temsil kabiliyeti yüksek ekip bölgemizi temsilen Üsküp’teki ikili görüşmelere katıldı. Üsküp’te yapılan temaslar ve gerçekleştirilen turizm çalıştayı da çok verimli oldu. Heyetimiz çok güzel haberlerle döndü. Ziyarette karşılıklı uçak seferlerinin başlamasına yönelik yapılacak çalışmalar detaylarıyla ele alındı. Üsküp ile Dalaman Uçak seferlerinin 2023 yılında başlaması planlanıyor. İki ülke halkları arasında tarihi ve kültürel bağlar nedeniyle güçlü bir şekilde başlayan Fethiye ile Üsküp arasındaki ticaret ilişkisinin karşılıklı uçak seferlerinin başlatılmasıyla daha güçlü hale geleceğine inanıyorum.

Bu ziyaret de gösterdi ki Kuzey Makedonya’dan Fethiye ve Seydikemer’e yoğun ilgi var. 2023 yılından itibaren bölgemiz Makedonyalı misafirlerimizi ağırlayamaya başlayacak. Böylece Thomas Cook’un iflası, küresel salgında İngiltere pazarının kapalı olması ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgemiz için önemi bir kez daha ortaya çıkan turizmde pazar çeşitliliği hedefimiz doğrultusunda bir adım daha attık.

MATTO ile geçen yıl imzaladığımız bu yıl meyvelerini veren Kardeş Oda Protokolümüz çerçevesinde, turizmle başlayacak işbirliğinin potansiyel diğer sektörlerle de devam etmesi en önemli hedefimiz.”