2021 yılı Fethiye Seydikemer Sosyoekonomik Raporu yayınlandı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

2021 yılı Fethiye Seydikemer Sosyoekonomik Raporu yayınlandı

Haber Tarihi: 12.10.2022

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) 2021 yılı Fethiye Seydikemer Sosyoekonomik Raporu yayınlandı. FTSO tarafından kamu kurum ve kuruluşlarından alınan veri ve istatistiklerin yer aldığı 191 sayfadan oluşan ‘2021 Fethiye ve Seydikemer Sosyoekonomik Raporu’ Oda üyeleri başta olmak üzere yatırımcıların ve ilgililerin hizmetine sunuldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin yanı sıra Fethiye, Seydikemer ve Muğla’daki kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen verilerin yer aldığı Rapor, ilçe, il ve ülke bazında verileri karşılaştırma imkânı da sunuyor.

2021 Fethiye ve Seydikemer Sosyoekonomik Raporu’nun kamu ve özel sektör yatırımlarına yol gösterecek nitelikte veri ve istatistikleri içerdiğini vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Odanın 120. kuruluş yılına ait raporda yer alan verilerin pandeminin bölge ekonomisi üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu söyledi. Verilerini paylaşarak raporun hazırlanmasına katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Osman Çıralı, turizmden tarıma, sanayiden sağlık sektörüne uzanan zengin yelpazede, 13 ayrı meslek komitesi ile birlikte sektörlerin nabzını en iyi şekilde tutarak bölge ekonomisine hizmet etmenin gayretinde içinde olduklarını vurguladı. Raporun FTSO üyeleri başta olmak üzere yatırımcıların ve bölge halkının faydalı olmasını dileyen Başkan Çıralı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sosyoekonomik Raporumuzda yer alan veriler, 2019 yılında dünyada etkisini göstermeye başlayan; 2020 Mart ayından itibaren ülkemizde de sosyal hayatı ve ekonomideki dengeleri ciddi düzeyde etkileyen Covid-19 virüsü küresel salgınının etkilerinin azalmasıyla birlikte 2021 yılının sonunda İlimize gelen turist sayısında bir artış yaşanmıştır. Nitekim 2020 yılında 695.314 olan Muğla hudut kapılarından giriş sayısı, 2021 yılında İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmamasına rağmen 1.083.589 yükselmiştir. Öte yandan İngiliz pazarı ağırlıklı turist ağırlayan Fethiyemizde, 2021 yılında milliyetlerine göre dağılımda 57.799 turistle Rusya, 54.787 turistle Ukrayna ve 31.361 ile Almanya ilk üç sırada yer almıştır.

2021 yılında bölgenin ihracatı %95 arttı

Zorlu salgını sürecinin ardından ekonomide makro düzeyde yaşanan döviz kurundaki dalgalanmalar, enflasyonun yükselmesi gibi olumsuzluklar piyasada istikrarsızlığa yol açmıştır. İşletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması noktasında Türkiye Bankalar Birliği verilerine bakıldığı zaman ise Muğla ilinde 2021 yılında kullandırılan kredi miktarı 2020 yılına göre %23’ün üzeri bir artış göstererek 39 milyar TL’yi aştığı gözlemlenmektedir.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden alınan veriler ise bölgemizin ihracat hacminin artışını sürdürdüğünü gösteriyor. 2021 yılında tarım ağırlıklı olmak üzere Fethiye’den 97.108.018,15kg ürün; Seydikemer’den ise ortalama 115.000.000 kg ürünün ihracı gerçekleştirilmiştir. 2020 yılıyla kıyaslandığında bölgemiz ihracatında kilogram bazında yaklaşık %95 artış olduğu gözlemlenmektedir ki bu çarpıcı bir rakamdır.”