Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle; Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez." hükmü yer almaktadır.
Diğer yandan Gıda ürünlerinde taklit ve tağşişin tespitinde kullanılmak üzere bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitlerinin kullanılmasının sağlanması amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne “Türk Gıda Kodeksi kapsamındaki bir gıda ürününe yatay veya dikey gıda kodeksinin izin vermediği bir bileşenin ilave edilip edilmediğinin tespitinde, ilgili kodeks hükümlerine ilave olarak, uluslararası veya ulusal çalışmalar neticesinde belirlenen ve bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitleri kullanılır.” hükmü eklenmiştir.
Yönetmelikte yapılan diğer bir değişikle, “Limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos vb. isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez.” hükmü eklenmiştir.
Yapılan değişiklikle, sadece limon aroması veya az miktarda limon suyu veya konsantresi ile diğer bileşenler kullanılarak üretilen limon sosu vb. ürünlerin üretimi yasaklanmıştır.
Önemle bilgilerinize sunulur.