Kültür Ve Turizm Bakanlığı 13.12.2023 Tarihli Ve 2023/13 Sıra Sayılı Genelge Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sayın Üyelerimiz,

GENELGE

2023/13

25/10/2023 tarihli ve 7464 sayılı Kanunla 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 5. maddesinde yapılan değişiklik sonucunda, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin teşvik tedbirleri, istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Bakanlıktan turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda önemli düzenlemelerin bir kısmı şu şekildedir:

Turizm İşletmesi Belgeleri Zorunluluğu: Turizm sektöründeki işletmelerin, teşvik tedbirleri, istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alması gerekmektedir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı İptali: Yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur. Aksi takdirde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir ve faaliyetlere son verilir.

Turizm İşletmesi Belgesi İptali: Bakanlık tarafından turizm işletmesi belgesi iptal edilen konaklama işletmelerinin, iptal kararının tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde yeniden turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur.

Süresi İçinde Belge Alınamaması Durumu: Bu maddede belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmeleri işletmeye açılamaz ve faaliyette bulunamaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir.

Başvuru ve Uygun Görüş Alınması: İşyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen işletmelerin, yeniden işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi için tesisin belge alma koşullarını sağladığına dair Bakanlıktan alınan uygun görüş yazısını yetkili idareye ibraz etmeleri zorunludur.

Bu düzenlemeler çerçevesinde, işletmelerin başvurularını ilgili mahalli idarelere yapmaları ve gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmaları önemlidir. Ayrıca, belirtilen süreler içinde başvuruda bulunmayan veya belge alamayan işletmelerin faaliyetlerine devam edemeyeceğini hatırlatırız.

Detaylı bilgi için Fethiye Turizm Danışma Odası ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

İrem KARACAN / 0 252 614 11 15 (117)

Umur ÇELEBİ / 0 252 614 11 15 (118)

Saygılarımızla,

13.12.2023 Tarihli ve 2023-13 Sıra Sayılı Genelge