KOSGEB- "Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı" açıklandı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KOSGEB- "Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı" açıklandı

“Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler yeniden hayat buluyor. Usta çırak ilişkisi ile yeni zanaatkarlar yetişiyor.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında, KOSGEB tarafından Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı çerçevesinde geleneksel meslekler ve geleneksel el sanatları alanında imalat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelere destek verilecektir.

Kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık/zanaatkârlık becerisi gerektiren, özgün, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını teminen usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen; geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Kültüt ve Turizm Bakanlığında kayıtlı sanatçı tanıtma kartı sahipleri, yaşayan insan hazineleri ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi"nde yer alıp imalata yönelik faaliyet gösteren işletmeler ön başvuru yapabilecektir. Bahse konu meslekler listesi ekte bilgilerinize sunulmaktadır. Detaylı bilgi Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı Başvurusu (ktb.gov.tr) adresinde yer almaktadır.

Program Kapsamındaki Destekler

1. Kuruluş desteği

Destek programına program başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde gerçek kişi statüsünde kurulmuş işletmeye destek sağlanır.

5.000.-TL

2. İşletme ve yetiştirme desteği

Destek programı başlangıç tarihini takip aydan itibaren üçer aylık dönemler esas alınarak geri ödemesiz sağlanan destekten,

• İlgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde 4(a) kapsamında destek programı başvuru tarihinden önceki 12 ay içinde işletmede istihdam edilmemiş,

• Tam zamanlı olarak çalışan,

• 1981 yılı ve sonrası doğumlu,

personel için destek sağlanır.

Birinci dönem için

76 ve üstü olan işletmeye 25.000.-TL,

İkinci dönem için

76 ve üstü olan işletmeye 25.000.-TL,

Üçüncü dönem için

76-150 olan işletmeye 35.000.-TL,

151 ve üstü olan işletmeye 50.000.-TL

Dördüncü dönem için

76-150 olan işletmeye 35.000.-TL,

151 ve üstü olan işletmeye 50.000.-TL

3. Makine ve teçhizat desteği

Destek programı başlangıç tarihi itibariyle 6 ay içerisinde satın alınan makine ve teçhizat giderlerinden,

• Yeni veya en fazla 3 yaşında olan makine ve teçhizat desteklenir.

• Makine ve teçhizat yerli malı olması durumunda, destek oranına % 15 ilave edilir.

50.000.-TL

4.Tanıtım ve pazarlama desteği

-e-ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli 20.000.-TL

-dijital reklam/tanıtım (sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu) giderleri 10.000.-TL

-web sayfası tasarım hizmet bedeli için 5.000.-TL

-tanıtım filmi, televizyon / radyo/ gazete/ dergi reklamları giderleri için 10.000.-TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında söz konusu destek programı için ön başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce alınacaktır.

Başvuru Tarihi:

Ön başvurular 24.06.2022 / 22.07.2022 tarihleri arasında vatandas.ktb.gov.tr internet adresinden elektronik olarak yapılacaktır.

Ön Başvuru Şartları:

* İşletmenin, başvuruda bulunacak kişiye ait şahıs işletmesi olması.

* Geleneksel el sanatları alanına dahil dallardan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kayıtlı “sanatçı tanıtma kartı sahibi” somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının ve aynı dallarda faaliyet yürüten Yaşayan İnsan Hazinelerinin sahibi olduğu imalata yönelik işletmelerin yanı sıra Ticaret Bakanlığının “Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi”nde yer alıp imalata yönelik faaliyet gösteren işletmeler ön başvuru yapabilecektir.

Başvuru Formu ve Ek Belgelerinde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Başvuru formunda istenen bilgiler; başvuru sahibi ve yürüttüğü faaliyet hakkında yeterli değerlendirmenin yapılabilmesi adına gerektiği şekilde doldurulmalıdır.

2. Başvuru ekinde yer alacak video kayıt; başvuru sahibinin sanatını icra ederken net olarak görüldüğü, atölyenin her bölümünü ve ürün örneklerini gösteren en az 10 (on) en fazla 15 (on beş) dakikalık MP4 (MPEG-4) formatında olmalıdır.

3. Başvuru ekinde yer alacak fotoğraflar; en fazla 10 (on) adet olmalı ve yalnızca eserlerin tamamlanmış halini gösteren birbirinden farklı fotoğraflardan oluşmalıdır.

BAKANLIK İLETİŞİM NUMARALARI:

(03124707733)     (03124707736)     (03124707743)     (03124707745)     (03124707746)    (03124707808)     (03124707894)

E-POSTA:

kulturmirasidestek@ktb.gov.tr