KOSGEB ve Dünya Bankası tarafından Yeşil Sanayi Destek Programı İlan Edilmiştir - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KOSGEB ve Dünya Bankası tarafından Yeşil Sanayi Destek Programı İlan Edilmiştir

Dünya Bankası ile Türkiye’de sanayide döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılması amacıyla yürütülecek olan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında, KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı yürürlüğe alınmıştır. Destek verilecek iki proje teklif çağrılarının konu başlıkları aşağıdaki gibidir.

2023 – 01 Proje Teklif Çağrısı Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi
2023-01 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ'leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ'lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmaktır. Bu çağrı ile; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Güneş Enerji Sisteminin kurulması ve işletilmesi
- Güneş Enerji Sistemi kapsamında işletmelerinin gerçekleştireceği yatırımların çatı üstü ve/veya işletmelerin faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde kurulması

2023 – 02 Proje Teklif Çağrısı Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi
2023-02 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmaktır. Bu çağrı ile; yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Temiz ve döngüsel bir ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi:
İşletmeler
-Enerji verimliliği
-Su verimliliği
-Hammadde verimliliği
-Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü
-Endüstriyel simbiyoz
-Döngüsel ekonomi  konu başlıklarında başvuru yapılabilecektir.

Başvuru koşullarında hedef sektörler belirlenmiş, NACE REV 2 sınıflamasına göre belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir.

KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi

Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi

Destek Üst Limiti

14.000.000 TL

4.000.000 TL

Destek Oranı

%60*

%70*

Proje Süresi

En az 8 ay ve en fazla 12 ay

Destek

-Makine, Teçhizat Giderleri

-Personel Giderleri

-Makine, Teçhizat Giderleri

-Yazılım Giderleri

-Hizmet Alım Giderleri

Programı proje başvuru tarihleri: 08 Aralık 2023 – 30 Kasım 2024

Program hakkında detaylı bilgi ve başvuru için;

icerik_yesil_sanayi_destek_programi.pdf
ozet_yesil_sanayi_destek_programi.pdf
proje_teklif_cagrisi_sanayi_kobilerinin_gunes_enerjisi_yatirimlarinin_desteklenmesi_2023_01.pdf
proje_teklif_cagrisi_sanayide_temiz_ve_dongusel_ekonomi_2023_02.pdf