İhracatçılar, Ticaret Müşavirleriyle sanal ortamda bir araya geliyor - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İhracatçılar, Ticaret Müşavirleriyle sanal ortamda bir araya geliyor

Ticaret Bakanlığının yurt dışı teşkilatının halihazırda 109 ülkede görev yapmakta olan Ticaret Müşavirleri/Ataşelerinin elde ettikleri ticari bilgiler ağırlıklı olarak dijital mecralar vasıtasıyla (Müşavire Danışın Uygulaması, Dış Talepler Bülteni, Dış Temsilcilikler Blog Uygulaması, Ticaret Müşavirlerle Elektronik Sohbetler etkinlikleri ve Bakanlık internet sayfası) Türk iş dünyasının istifadesine sunuldu.

"Müşavire Danışın" uygulaması ile firmaların dış temsilcilerden, görev yaptıkları ülkelerle ilgili olarak;

1. İthalatçı/Distribütör/Toptancı Bilgisi

2. İthalat Mevzuatı/Gümrük Mevzuatı/Gümrük Tarifeleri

3. Tarife Dışı Engeller

4. Yatırım Mevzuatı/Yatırıma İlişkin Destekler/Şirket Kurma Bilgileri

5. Pazar/Sektör Bilgileri

6. Devlet Destekleri

7. Genel Ülke Bilgisi

gibi her türlü ticari bilgiyi çevirim içi olarak talep edebildiği gibi yurt dışı pazarlara ilişkin olabilecek tüm soruları ve talepleri Müşavire Danışın uygulaması üzerinden doğrudan sistem üzerinden iletebiliyor ve süratle yanıt alabiliyor.

Ayrıca, Ticaret Müşavirlikleri ve Ataşeliklerinin kendilerine ulaşan alım taleplerini ve görevli oldukları ülkede açılan ihaleleri "Dış Talepler Bülteni" vasıtasıyla iş dünyamızla paylaşmakta olduğu uygulamaya https://distalep.ticaret.gov.tr/ linkinden erişim sağlanabiliyor. Fiurmalar söz konusu bültene, erişebilmeleri için bağlı oldukları İhracatçı Birliklerine başvuruda bulunmaları ve uygulamaya giriş yetkisi almaları gerekiyor.

Diğer yandan, Dış Temsilciliklerimiz tarafından bildirilen ve ihracatçılarımızın pazara giriş çalışmalarına önemli katkı sağlayacak bilgi, gelişme ve değerlendirmelerin, Türk iş dünyası ile paylaşılmasına yönelik "Ticaret Müşavirliklerimizden-Dış Temsilcilikler Bloğu"nun yayına alınmış olup;  https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/ linkinden erişim sağlanabiliyor.

İhracatçıları, Ticaret Müşavirleriyle sanal ortamda bir araya getirilen "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler" etkinlikleri, tüm iş dünyamıza açık olarak ve geniş katılımla gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2020 yılından itibaren 109 potansiyel ihraç pazarına yönelik olarak 164 toplantı gerçekleştirilmiştir.

Son olarak, Bakanlıkların web sayfası Yurt Dışı Teşkilatı bölümünde (https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati) Ticaret Müşavirliklerince hazırlanan ilgili ülkeye yönelik genel raporlar, bölgesel raporlar, sektör raporları, gümrük ve lojistik raporları yer almakta, aynı zamanda Ticaret Müşavirliklerinin yaptıkları sunumlara da yer verilmektedir. Bahse konu bölümde ayrıca, ülke profilleri, pazar bilgileri vb. pek çok faydalı bilgi bulunmaktadır.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.