AB Ürün Kurallarının Uygulanmasına İlişkin Mavi Rehber - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

AB Ürün Kurallarının Uygulanmasına İlişkin Mavi Rehber

Sayın Üyemiz,

Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan Gümrük Birliği Kararı kapsamında, ülkemiz AB'nin ürün güvenliği alanındaki yatay kuralları ile ürün bazlı mevzuatını üstlenmek ve uygulamakla yükümlüdür ve AB teknik mevzuatına uyum ile Türk mallarının AB pazarında serbest dolaşımının temini ve vatandaşımıza güvenli ürün sağlanması amaçlanmaktadır.

Tek pazarda malların serbest dolaşımının sorunsuz işlemesi, AB yatay kuralları ile ürün kurallarının daha iyi anlaşılması ve bu kuralların daha uyumlu ve yeknesak uygulanmasına katkıda bulunulması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Mavi Rehberin güncellenmiş versiyonunun 29 Haziran 2022 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Rehberde AB ürün mevzuatı tüm kavram ve süreçleriyle açıklandığı; özellikle (AB) 2019/1020 sayılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Tüzüğü'nün kabulü sonrası değişiklikler, AB pazarına mesafeli ve çevrimiçi satışlar, ürünlerin tadil ve tamiri, yazılım, ürün talimatları ve güvenlik bilgileri ve Brexit sonrası duruma ilişkin hususların eklendiğinden bahsedilmektedir.

İlgili tüm paydaşlara ürünlerin tasarımı ve üretiminde uygunluk değerlendirmesi süreci ile akreditasyon, piyasa gözetimi ve denetimi, ithalat denetimi gibi alanlarda yol göstermesi amacıyla söz konusu rehberin Türkçe 'ye çevrilmiş ve https://ticaret.gov.tr/urun-guvenligi/guncel-mavi-rehber adresinden rehbere ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,